Mapy KML

Grzegorz Kociubowski

Re: KML maps

Post autor: Grzegorz Kociubowski » sobota, 31 stycznia 2009, 17:44

Dokładnie Maćku robiłem tak jak napisałeś, ale u mnie nie zadziałało. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wersję finalną :)

Grzegorz Kociubowski

Re: KML maps

Post autor: Grzegorz Kociubowski » środa, 4 lutego 2009, 18:55

Maćku po bodajże, trzecim ściągnięciu skryptu " bolączki" znikły i działa już wszystko poprawnie.

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Mapy KML

Post autor: Maciej Róg » niedziela, 15 lutego 2009, 12:31

Niektóre opcje już działają, aczkolwiek nadal nie działają opcje związane z czasem zdarzenia. Jak dostrzegłem jeszcze nie zawsze działają mapki dla instytucji (np. cmentarzy).

Ponadto dodałem do map Google w prawym górnym rogu mapek na rozwijalnej liście następujące nowe rodzaje map: „U.S.A.topo” (mapa topograficzna dla USA), „U.S.A.orto” (ortofotomapa dla USA), „OpenStM1” i „OpenStM2” (mapy na wolnej licencji, wizualnie inne niż Google).

Czy ktoś zna jakieś darmowe mapy, które można zaimplementować do Google?
Maciej Róg
www.mrog.org

Grzegorz Kociubowski

Re: KML maps

Post autor: Grzegorz Kociubowski » niedziela, 15 lutego 2009, 22:48

A jak wygląda możliwość wykorzystania ortofotomap z portalu http://www.geoportal.gov.pl ?

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: KML maps

Post autor: Maciej Róg » piątek, 20 lutego 2009, 18:56

Obawiam się, że nie jest to możliwe w zastosowanej technologii (Google Maps API), aczkolwiek z tego co widzę nie jest nawet możliwe zwykłe podlinkowanie (zewnętrzne linki do map w JSFamilii). Jak na razie zadałem pytanie na forum i czekam na odpowiedź.
Maciej Róg
www.mrog.org

Grzegorz Kociubowski

Re: Mapy KML

Post autor: Grzegorz Kociubowski » wtorek, 24 lutego 2009, 15:22

A to w ramach ciekawostki.Testowałem wczoraj działanie konkurencyjnego do mapek google serwisu Microsoftu http://maps.live.com/. Odkryłem w nim świetną opcję 3D Bird`s eye.Wizualizacja budynków jest powalająca,lecz nie dotyczy ona obszaru Polski i nie ma oczywiście możliwości powiązania tego ze skryptem jsfamilia, ale można sobie wygenerować link do ustawionej mapki w 3D za pomocą przycisku share i wstawić go do rekordu np. instytucji. A tu link do obrazka wykonanego screengrabem, jak wygląda kościół w Montrealu ściśle związany z moją rodziną http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Zpy ... directlink

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: Mapy KML

Post autor: Maciej Róg » wtorek, 24 lutego 2009, 20:32

wiki.openstreetmap.org linkuje do kilku innych map, już dodałem www.openaerialmap.org oraz wstępnie Contour EarthTools.org.
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Greg40
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 09:06
Imię i nazwisko: Grzegorz Kociubowski
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: nie jestem potomkiem żadnego z waszych przodków
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Mapy KML

Post autor: Greg40 » środa, 17 lutego 2010, 18:53

Na potrzeby własnej strony musiałem wygenerować sobie klucz API. Zastanawiam się czy nie wykorzystać go przy okazji do familii. Czy jest aktualnie możliwość podmiany (w skrypcie lub po wygenerowaniu strony www) klucza na własny ? i jak ewentualnie to zrobić ?
Grzegorz Kociubowski

ODPOWIEDZ