Pasek stanu

Awatar użytkownika
Greg40
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 09:06
Imię i nazwisko: Grzegorz Kociubowski
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: nie jestem potomkiem żadnego z waszych przodków
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Pasek stanu

Post autor: Greg40 » niedziela, 31 stycznia 2010, 11:05

Przy okazji informacja: sztuczny pasek stanu nie działa pod Win XP sp2+firefox, ale działa pod iexplorerem. Ale traktuję go jako rodzaj "bajerku" i nie jest on ważny w funkcjonowaniu skryptu.
Grzegorz Kociubowski

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Maciej Róg » niedziela, 31 stycznia 2010, 11:19

W Firefoksie menu Widok »» musisz mieć zaznaczoną opcję „Pasek stanu” oraz jednocześnie w menu Narzędzia »» Opcje »» zakładka Treść »» obok opcji „Włącz obsługę języka JavaScript” jest przycisk „Zaawansowane”, dalej musisz zaznaczyć opcję „Zezwól skryptom na:” »» „zmianę tekstu wyświetlanego na pasku stanu”. Niestety domyślnie Firefox ma tę opcję odznaczoną.
ws01.jpg
ws02.jpg
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Maciej Róg » niedziela, 31 stycznia 2010, 11:21

Ale dopiero teraz widzę, że pisałeś o „sztucznym” pasku stanu... A czy prawdziwy działa?
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Maciej Róg » niedziela, 31 stycznia 2010, 19:06

Pytam, bo u mnie prawdziwy pasek stanu z przeglądarki nie działa nad linkami (gdzie indziej działa), choć powinien, spowodował to Firefox wersja 3.0, dlatego dodałem „sztuczny”, ale ten działa.
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Maciej Róg » niedziela, 7 lutego 2010, 01:02

Od wersji 2.9.40 sztuczny pasek stanu nie jest już obok menu (gdyż nie mieści się razem z nową wyszukiwarką), lecz:
  • w Windows Microsoft Internet Explorer — po prostu poniżej do kolejnego wiersza, a widać go tylko gdy strona jest przewinięta na samą górę (wynika to z pewnej wady tej przeglądarki)
  • w innych przeglądarkach (np. Mozilla Firefox) — do dolnej części okna zawsze widocznej na wierzchu
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Greg40
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 09:06
Imię i nazwisko: Grzegorz Kociubowski
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: nie jestem potomkiem żadnego z waszych przodków
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Greg40 » niedziela, 7 lutego 2010, 11:13

Wersja 2.9.40

tu wychodzą jakieś krzaczki
Obrazek

Nie wiem z czego wynikł problem ( być może z dalszego rozwoju wyszukiwarki) ale mi pod firefoxem poprzednia lokalizacja sztucznego paska bardziej odpowiadała. Teraz jak widać na załączonym wyżej obrazku oba paski stanu się dublują.

Pod Iexplorerem sztuczny pasek stanu jest mało czytelny.
Obrazek

I jeszcze dołączę widok pod iexplorerem - przesunięcie w lewo wyświetlanej treści
Obrazek
Grzegorz Kociubowski

Awatar użytkownika
Maciej Róg
Posty: 164
Rejestracja: czwartek, 19 kwietnia 2007, 23:33
Imię i nazwisko: Maciej Róg
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: rodzina Kazimierza Roga i Grażyny Kalinowskiej
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
nk.pl: http://nasza-klasa.pl/profile/160761
Lokalizacja: Brzeg, Polska
Kontakt:

2.9.41.test

Post autor: Maciej Róg » poniedziałek, 8 lutego 2010, 11:02

2.9.41.test:
  • krzaczek usunięty
  • sztuczny pasek przesunięty na prawy dolny (FF) lub górny (IE) róg — rzeczywiście, z nową wyszukiwarką razem się nie mieszczą, to ona powoduje wędrówkę sztucznego paska (dlatego jest to wersja „test”, której cechą mogą być częste zmiany)
  • sztuczny pasek zyskał tło i przestał być "input disabled opacity=75" na rzecz zwykłego "span", przez co powinien być bardziej czytelny
  • tabelka osób oraz linii czasu wycentrowana także w IE
Dzięki i pozdrawiam,
MR
Maciej Róg
www.mrog.org

Awatar użytkownika
Greg40
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 26 lutego 2009, 09:06
Imię i nazwisko: Grzegorz Kociubowski
Pokrewieństwo z naszą Rodziną: nie jestem potomkiem żadnego z waszych przodków
JSFamilia: jestem szczęśliwym użytkownikiem skryptu genealogicznego JSFamilia
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Pasek stanu

Post autor: Greg40 » poniedziałek, 8 lutego 2010, 21:22

Przetestowałem 2.9.41test na obu przeglądarkach i jest bez uwag :D
Grzegorz Kociubowski

ODPOWIEDZ